Feedback

A timely transformation

  • A reimagined, reinvigorated 1980s office building 
  • Incorporates hand-crafted elements that reference the area’s Victorian architecture
  • Winner of the BDA Chairman Award and shortlisted for the Craftsmanship Award at the 2015 Brick Awards

Project Details

Location London, UK
Status On site
Sectors Residential
Area 3,000m²/32,300ft²
Client Victoria Property Holdings and LBS Properties

In 2012 we won a competition to refurbish and extend this former office building, a gateway of sorts to the Westminster Cathedral Conservation Area. Our transformative design has reimagined the original 1980s build, incorporating both historic and contemporary elements to give it new life as a residential development.

Rather than demolish the building, we opted for a highly sustainable design that stripped it to its concrete foundation and reinvented it from the ground up. We reconfigured the existing 8 floors, and added an active ground-floor retail frontage, 3 new floors, 22 new apartments, and a setback, double-height penthouse.

We also designed a bespoke red and grey brick facade that complements the masonry of neighbouring buildings, and reintroduced the historic curved corner form, crowning it with a 2.4m-diameter clock centrepiece created in a Brighton bronze foundry. The hand-crafted nature of these elements draws on the local Victorian architecture, as do their proportions, materials and details.

The result is a beautiful award-winning structure that builds on the area’s heritage and civic nature, as well as traditional mansion block typology. Etched into the corner is a quote from Prince Albert about his marriage to Queen Victoria – a piece of public art and subtle reference to the historic locality in one.