Feedback

A visually unique urban quarter

  • An industrial site becomes hundreds of new homes
  • A rhythmic arrangement of balconies
  • Riverside living

We worked closely with St James Group to develop this scheme in a manner that is distinctive and special but sensitive to the surrounding area and the environment. The return on investment for St James has been a scheme that saw all the private apartments sold prior to completion.

Stuart Fraser
Lead project architect, Make

Project Details

Location London, UK
Status Built 2009
Sectors Residential
Area 25,000m²/269,100ft²
Client St James Group

We were asked to transform a derelict former industrial site into a new urban quarter.

The result is 103 private apartments and 196 affordable apartments over two blocks, linked by a single storey with a landscaped roof. Each block is scaled to its surroundings: the larger faces the listed buildings of Churchill Gardens, while the smaller faces the dock, and includes a colonnade with a restaurant and bar.

Spacious enclosed balconies create a rhythmic arrangement of voids and draw in light and air, while slender slotted windows offer privacy for bedrooms and bathrooms. A design developed by artist Clare Woods is etched into the cladding, making the building’s exterior a canvas for a piece of public art.

Where there was once a neglected site, there are now hundreds of homes complete with stunning views of the Thames.