Feedback

World-class headquarters

  • An award-winning design for a prestigious lakefront location
  • Seven historic buildings sensitively restructured and joined together
  • A dramatic timber and glass atrium at the project’s heart

We are delighted with the outcome as we are now able to accommodate all our front office staff in one building. The premium meeting and dining facilities have greatly improved the client experience.

Helene Shaw
Head of campaigns, HSBC Private Bank

Project Details

Location Geneva, Switzerland
Status Built 2014
Sectors Office, , Interiors
Area 16,300m²/175,500ft²
Client HSBC Private Bank (Suisse) SA

Our second scheme for HSBC Private Bank in Geneva involved the merging of seven structurally independent historic buildings to create a world-class client-facing office in one of the city’s most prestigious lakefront locations. The sensitive restructuring of the buildings has allowed five of HSBC’s offices to be consolidated on one site and provides a spacious contemporary workplace for approximately 650 staff, as well as a trading floor and high-end client facilities – all offering spectacular views of lake Geneva and the city’s old town.

By subtly unifying the buildings’ external appearance, the seven structures now appear as one entity while the integrity of the original facades has been preserved. A new continuous mansard-style roof has been constructed that aligns the geometry of the buildings so that they read as one form. This is complemented by a series of new fully-glazed dormer windows that add a striking but discreet contemporary element to the roofline. The sixth and seventh floors have been entirely rebuilt and transformed into an exclusive client and executive space.

A new glazed atrium forms the heart of the development, linking the main internal elements and creating a unifying visual identity. Extending from the ground to the seventh floor, the timber and glass construction merged two existing inner courtyards and serves to enhance visual connections between floors and provide the offices with generous levels of natural light. A beautiful green wall forms the entire western end of the atrium, which is lined on its north and south walls in vertical light oak fins that project from fully-glazed internal facades.

Images 1 - 6 copyright John MacLean. Images 7 - 10 copyright Vincent Jendly.