Feedback

Jubilee Campus

  • A new identity has been created for the University of Nottingham’s Jubilee campus with three new buildings and large piece of public art, Aspire.

Project Details

Location Nottingham, UK
Status Built 2008
Sectors Education and research, Urban design
Area 12,000m²/130,000ft²
Client University of Nottingham

A new identity has been created for the University of Nottingham’s Jubilee campus with three new buildings and large piece of public art, Aspire.

Emerging from the landscape like natural landforms, the angular International House and the Amenities Building feature dynamic facades clad in red and brown terracotta tiles randomly arranged for maximum visual impact. Sir Colin Campbell Building is strikingly clad in zinc shingles and forms a distinctive new focal point for the campus. It houses a range of facilities for new businesses, and straddles the main campus road to forge a physical link between the academic and business and enterprise zones of the campus.

All three buildings are extremely energy-efficient with high-performance facades that reduce heating and cooling loads. A series of heat pumps extract embodied energy from a lake nearby through a closed loop system, using it to cool the buildings in summer and heat them in winter. All rain and run-off water is carefully collected and fed back into the lakes in order to preserve this natural resource.