Feedback

A luxury island retreat

  • Reconnects land and sea
  • A building with a distinctive flowing form
  • A rooftop walkway, piazza and gardens – all on one site

It’s a fabulous scheme that exploits the benefits of its setting, maximising privacy and exclusivity. This low-density, visionary development will set new standards for tourism in Malta.

Stuart Fraser
Lead project architect, Make

Project Details

Location Malta
Status Planning approved
Sectors Hotels and resorts
Area 25,000m²/269,000ft² building on 85,000m²/915,000ft² site
Client Island Hotels Group Holdings Ltd (The Heavenly Collection)

We won an international competition to design an exclusive, high-end resort on Malta’s north-west coast. One of our main aims was to connect the site, which is set back from the coast and somewhat cut off from it by perimeter roads, with the stunning beach before it.

Our proposed design pushes the building right out to the edges of the site. It becomes a flowing perimeter encircling a lush, tranquil garden of island trees and new planting, as well as a water course and standalone private pavilions. Along the entire length of the building runs a rooftop walkway, offering spectacular views out across the bay and inwards to the heart of the resort. At the gateway, a public piazza creates a vibrant social hub.

The low-density resort will be the most sustainable one on the island – a visionary project that sets new standards for tourism.