Feedback

Restoring character

  • Re-establishing the architectural integrity to a 1920s home
  • Bringing in more light and space throughout
  • Contemporary craftsmanship of the highest standards

Project Details

Location London, UK
Status Built 2006-2008
Sectors Interiors, Residential
Area Confidential
Client Confidential

This fine 1920s house in London had been compromised by post-war additions that cut it off from its garden and its past. Our brief was to revive and reconfigure the
three-storey family home, and reconnect it with its surrounding greenery.

Our first steps were to restore the exterior to its original massing in sections, and add an extension with a dramatic, undulating roof that reaches past the house to the greenery beyond, uniting the inside and outside. We then created a series of inside spaces that draw in natural light from the house’s lush surroundings. A grand two-storey entrance hall, complete with a cantilevered stone staircase made by specialist stonemasons, establishes a sense of openness, while new windows give glimpses of the grounds and sky.

We used a warm palette of locally sourced materials – cast bronze, polished plaster, beige limestone and walnut – inside and out. These are modern but understated, allowing the building’s historic proportions to take
centre stage.

Our respectful revival has captured and built on the original spirit of this stunning 1920s home. We’re not the only ones impressed with the results: our design won accolades at the 2008 Natural Stone Awards, 2009 Camden Building Quality Awards and 2010 LABC Building Excellence Awards.