Feedback

An inviting new space

  • A meeting place for students, staff and the community
  • Two dynamic buildings connect into one
  • High-quality, attractive, functional spaces

This functional new social and cultural hub will help drive forward discoveries in medical science by providing a focal point for interaction between researchers, clinicians and entrepreneurs, right in the heart of one of Europe’s largest medical research facilities.

Justin Nicholls
Lead project architect, Make

Project Details

Location Oxford, UK
Status On site
Sectors Education and research,
Area 17,000m²/183,000ft²
Client The University of Oxford

This new amenities building, part of our masterplan for the University of Oxford, will do more than benefit students – it will create new spaces open to the public. Along with offices, start-up labs, and meeting and teaching spaces, the distinctive five-storey facility we’ve designed contains a reception, common room, café, bar and shop.

We’ve designed the building as two adjoining structures: a dynamic Campus Club and a 461-space car park containing an industrial kitchen and waste and distribution centre. Between them runs The Cut, an extension of the pedestrian route running across the site, with a striking staircase. It’s a dramatic transition space that unites the building and facilitates circulation at once.

A courtyard and generous landscaping will link the building with the rest of the campus, while accessible external spaces and street frontages will invite the public in.

The new building will be a place to meet, eat, shop, research and work – a focal point not just for Old Road Campus staff and students but the wider community.