Feedback

In to land and out to sea

  • An exhibition space for a new residential development
  • An asymmetric flowing form
  • Our first completed work in China

As our first building in Mainland China, Weihai Pavilion is a milestone for Make Architects and testament to the talent in our studio.

John Puttick
Lead project architect, Make

Project Details

Location Weihai, China
Status Built 2012
Sectors Arts and culture, , Interiors
Area 600m²/6,450ft²
Client China Resources Land Ltd

This pavilion is a marketing suite for a major residential development in the coastal city of Weihai, on China’s Shandong Peninsula. Located on a nearby reclaimed island, it’s an information hub and event venue in one – an exhibition space to introduce the beauty of the development to potential occupants.

We took our cues from the local geography, where urban and coastal surroundings meet, and designed a crescent form that engages both environments. The building is divided into two spaces by a curved spine wall. The concave side of the curve casts its sights inland, reflecting the city behind it, while the outer convex side – with its bar, meeting spaces, cinema and wraparound external terrace – gazes out to sea. The sturdy bamboo cladding of the dividing wall is a neat contrast to the Pavilion’s delicate flowing form.

This is a building with meeting at its heart – the momentary first encounter between the development and future residents, as well as the timeless meeting of land and sea.