Feedback

From concept to construction

  • An adapted design for the entrance to a Hong Kong rail terminus
  • A simplified design that preserves the original intent
  • A smart, efficient solution

We’re very excited to have produced a proposal that will greatly improve the scheme’s structural efficiency and reduce its construction costs.

Sean Affleck
Lead project architect, Make

Project Details

Location Hong Kong
Status Design/Concept
Sectors Transport
Area 120,000m²/1,292,700ft²
Client MTR Corporation Ltd

Engineers Laing O’Rourke asked us to adapt the design of an entrance for a new rail terminus in Hong Kong. The original scheme – a bold architectural statement by architects Aedas – was proving a challenge to build, so we were brought in to help.

After liaising with Aedas to make sure we fully understood the design intent, we conducted a thorough structural analysis. Our final proposal rationalises the scheme’s complex geometry and simplifies the structure. We improved structural efficiency by reducing the roof span and temporary works, removing columns, integrating walkways, and repeating and standardising cladding elements.

The new design stays true to the original architectural aspirations, but with a simplified build. It’s now much easier to fabricate and assemble, and benefits from a reduced construction budget to boot.